Jom Pancing Pelanggan ke Online Website Anda dengan 6 Cara Mudah Ini!

Memiliki website itu adalah kewajipan buat hampir keseluruhan peniaga online di serata dunia dan ianya adalah suatu medium yang betul untuk perkembangan bisnes.

Website yang menarik adalah suatu website yang berjaya menarik minat pengunjung dengan kandungan berserta interface yang menarik. Tetapi terdapat juga beberapa pemilik produk yang gagal dalam memperoleh hasil pengunjung yang ramai dan membiarkannya sepi tanpa sebarang update. Anda boleh menggunakan cara-cara di bawah untuk menarik pelanggan ke website anda.

      1) Penggunaan “Paid/Boost Ads”

Jangan kedekut atau berkira dalam mengiklankan servis/produk anda. Pencarian pelanggan itu perlu, tetapi tidak salah sekiranya anda melaburkan sedikit wang untuk iklan berbayar. Anda boleh mulakan dengan Google Adwords di mana cara ini adalah lebih pantas kerana Google akan membantu meletakkan ‘ranking’ berbayar anda di carian teratas dan di serata tempat.

Secara tidak langsung, orang ramai akan dapat melihat website anda di mana-mana sahaja. Kemunculan yang kerap mungkin akan menarik minat pelanggan ke website anda secara psikologinya. Jangan lupa untuk track rekod trafik pengunjung anda.

      2) Perkukuhkan kemahiran emel marketing

Tahukah anda bahawa penyebaran artikel melalui emel marketing adalah lebih mudah? Tidak ramai yang menggunakan kaedah ini kerana beranggapan mereka harus menulis dan menghantar ke setiap alamat. Cara ini adalah kurang efektif.

Emel marketing adalah berunsur automatik di mana setiap respon anda kepada pembaca adalah auto, seolah-olah anda yang membalas. Padahal semuanya telah disetkan secara automatik tanpa had. Makanya, anda akan mempunyai lebih banyak masa terluang untuk diri sendiri tanpa perlu membuang lebih banyak masa untuk melayan satu persatu.

Pembaca yang berminat sudah pasti akan terus klik tautan ke website anda. Senang kan?

      3) Penulisan artikel yang bagus serta perkongsian tips yang menarik

Ramai yang gemar membaca. Tambahan lagi jika yang berkaitan dengan tips-tips dan petua. Jadi, amatlah penting sekiranya anda memulakan penulisan artikel anda sekarang. Mulakan dengan mengenali sasaran audience anda berserta artikel yang sesuai. Jangan hanya post atau marketkan produk atau servis anda sahaja kerana pelanggan akan mudah bosan dan akan mula hilang minat untuk mengunjungi website anda.

Sekiranya artikel anda mula tular dan menjadi perhatian netizen di laman sosial, ini bermaksud artikel anda memberikan feedback yang positif dan secara tidak langsung ia dapat mempengaruhi trafik pengunjung ke website anda.

      4) Viralkan benda-benda menarik

Apa-apa yang viral sememangnya sangat menarik perhatian ramai orang pada zaman ini. Kaedah viral ini kian trending di media sosial. Jadi, anda seharusnya mengambil peluang ini untuk mengembangkan serta menggunakan bisnes anda dengan sepenuhnya terutamanya Facebook.

Lakukan sesuatu post seperti ‘like, share dan giveaway’ secara imej atau visual. Tapi pastikan anda lakukan sesuatu yang menarik seperti idea-idea baru serta lain dari yang lain.

Cara ini tidak memerlukan kos yang tinggi di samping kaedahnya yang simple. Pasti ramai yang akan berkunjung ke website anda.

      5) Penggunaan “Headline Copywriting” yang menarik

Pancing dan tarik perhatian pembaca melalui 10 patah perkataan pertama copywriting anda. Pastikan headline anda adalah sesuatu yang menarik dan catchy. Jika anda berjaya mengolah ayat yang berjaya menarik perhatian mereka untuk terus membaca, anda berjaya!

Cara yang paling mudah untuk menarik perasaan ingin tahu pembaca adalah melalui ayat copywriting yang bagus. Gunakan ayat yang membuatkan mereka tertanya-tanya. Contohnya, anda boleh mengarang satu situasi ringkas yang sering terjadi dengan isu semasa, kemudian gunakan penggunaan ayat yang mendorong ke arah jalan penyelesaian.

Tetapi pastikan ianya bersesuaian dengan tawaran anda. Jika website anda menjual produk kecantikan, pastikan copywriting berkaitan dengan produk tersebut. Tetapi ingat, jangan terlalu menjanjikan perkara yang mustahil di dalam penulisan.

       6) Daftarkan website Webmaster Tools

Webmasters tools berfungsi dalam membantu anda mendaftar di Google di mana secara automatiknya ia akan berinteraksi di carian ‘browser’ dengan menggunakan ‘internet provider’.

Anda hanya perlu klik di sini dan satu kod akan dikeluarkan dan perlu disalin ke menu SEO di dashboard website anda.

Kebaikkan fungsi ini adalah ianya akan memudahkan carian untuk pengunjung dalam mencari sesuatu di kotak browserGoogle akan menyenaraikan carian yang berkaitan serta menepati kategori yang diinginkan mengikut halaman.

Jika anda sudah melakukan cara ini, anda tidak perlu risau lagi kerana anda sudahpun berada di landasan yang betul. Pengunjung akan pastinya mencari anda dengan sendiri!

Mudah kan? Ayuh mulakan strategi anda sekarang!

Sekiranya anda menggemari artikel seperti ini, sila berikan feedback mahupun respon di ruangan komen di bawah. Terima kasih 🙂

Oleh: N.S Firdaus

Photo by :  navigore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *